
Producent własnoręcznie prowadzi badania, jakie oceniają czy jego wyrób faktycznie odpowiada wszystkim założeniom, a następnie jest on oceniany przez stosowny organ. Dla klienta, fakt, że produkt ma certyfikat CE, jest znakiem, iż spełnia on wszystkie unijne normy, więc może być bezpiecznie oddany do użytku.
Natomiast certyfikacja ifs dotyczy artykułów spożywczych – tu przeczytasz więcej. Wymagające dyrektywy, które są nakładane na jej producentów gwarantują, że jakość jedzenia jest faktycznie wysoka, a jednocześnie wszystkie produkty są zupełnie bezpieczne. Certyfikat otrzymać można na okres 12 miesięcy, po przeprowadzeniu szczegółowego audytu. Warto pamiętać, że o ważności otrzymanego certyfikatu decyduje również informacja udostępniona na internetowej stronie IFS. Staranie się o taki certyfikat jest korzystne również dla producenta, który w ten sposób zyskuje gwarancję, że jego towary rzeczywiście są godne zaufania konsumentów. Bardzo dużym zainteresowaniem charakteryzuje się też certyfikacja iso 14001 – http://www.tuv.com/pl/poland/uslugi/systemy_zarzdzania/srodowisko_energia/iso_14001_pl/iso-14001.html. Jest to norma, która dotyczy zarządzania środowiskowego. Z reguły o tego rodzaju certyfikaty starają się obiekty mające charakter turystyczny. W Polsce taki certyfikat otrzymało miasto Racibórz.
Produkty bądź usługi, które posiadają stosowne certyfikaty są aktualnie naprawdę popularne. Decydując się na zakup konkretnych artykułów warto mieć te kwestie na uwadze, gdyż wówczas ma się gwarancję faktycznie satysfakcjonującej jakości i bezpieczeństwa użytkowania. Podobne informacje powinny być publikowane na stronach internetowych lub opakowaniach, by każdy konsument miał do nich łatwy dostęp. Chcąc być ostrożnym klientem trzeba więc sprawdzać certyfikaty.