Technologia pasz jest specyficznym procesem, do jakiego używane są specjalistyczne, najlepszej jakości sprzęty. Za ich sprawą jesteśmy w stanie wytwarzać produkty, jakie stanowią kompleksowe systemy żywieniowe dla drobiu, bydła oraz trzody chlewnej. Tak powstające pasze są cenione i wybierane przez wiele osób.
Technologia pasz ma miejsce, jak spełnione są wszystkie najważniejsze normy jakości, do których używa się tylko najbardziej profesjonalny sprzęt. Na początku dobiera się próbki do badań, by materiał odzwierciedlał całkowity przekrój partii, czyli od powierzchni do dna naczepy samochodu. Później wykonuje się specjalistyczne badania pod kątem białka ogólnego, jak również pozostałych właściwości – wilgotności, tłuszczu czy włókna.
Oczywiście sprawdzana również jest obecność pałeczek Salmonelli. Jeżeli wyniki testów potwierdzą odpowiednio zadowalającą jakość surowca, to tego typu partia kierowana jest do magazynu, w którym można odnaleźć najlepsze wyposażenie, dzięki któremu można sprawdzić temperaturę i system wentylacji. Warunki składowania pozwalają na zachowanie wysokiej jakości surowców i chronią przed tworzeniem się szkodliwych mikroorganizmów.
Równie emocjonujące artykuły są opublikowane w analogicznym serwisie. Jeżeli chcesz je poznać – zobacz pod linkiem badanie stanu techniki, który jest tutaj.
W trakcie etapu produkcji stosuje się najbardziej dokładne wagi a także urządzenia dozujące, które są wyposażone w kilkadziesiąt komór. Następnie rozdrabniamy surowiec. Najlepsze są do tego specjalistyczne rozdrabniacze , takiego typu jak młynki bijakowe o płynnej uregulowanej prędkości mielenia a także podwójny mlewnik walcowy. Dzięki tym działaniom uzyskujemy surowce o najbardziej zadowalającym stopniu rozdrobnienia, jakie mieszamy w sterowanym komputerowo mieszalniku walcowym o znacznej homogenności.
W dalszym procesie produkcji część pasz poddawana jest zabiegowi granulacji. To granulowanie pasz jest niezbędne w całym procesie produkcji, kolejne pasze koniecznie zaś poddawane są higienizacji. Ona polega na termicznej obróbce w zamkniętym cyklu produkcyjnym. Pasza jest wystawiana na wpływ najwyższych temperatur, to sprawia, że można osiągnąć mieszkankę o takich samych walorach odżywczych. Pełny proces kończy się uzupełnieniem składników, jakie źle znoszą wpływ bardzo wysokich temperatur. Tego typu proces powtarzany regularnie zapewnia, że każdy produkt jest najwyższej jakości, wiadomo więc czego się spodziewać.