
Opakowania z tektury to jedne z pierwszych rodzajów opakowań. Mają wiele zalet: stabilne ścianki, kształt zapewniający dokładne wykorzystanie miejsc magazynowych oraz sposobność pakowania mechanicznego. Powodem szerokiego zastosowania produktu jest też niewysoka cena, z tego powodu, że cieszy się tak dużym powodzeniem. W pakowaniu żywności > haccp od 1920 roku dużą rolę pełnią opakowania z tworzyw sztucznych, czyli: pojemniki, reklamówki oraz opakowania z folii.
Ciekawy wpis? Zatem zachęcamy Cię, byś przeczytał kolejne informacje z www (http://termas.pl/remonty-komor), którą dla Ciebie stworzyliśmy. Kliknij więc w poniższy link.
Takie produkty zapewniają barierę ochronną przed drobnoustrojami, uszkodzeniami czy promieniowaniem UV. Zawierają ważne informacje o żywności, o jego składzie czy pochodzeniu. Pełnią jednocześnie funkcje reklamowe i promocyjne. Nie zaskakuje dlatego fakt, iż produkcja opakowań sztucznych w ostatnim czasie uległa wyraźnemu wzrostowi. Opakowania plastikowe są także tanie, dlatego ich używanie może zdecydowanie wpłynąć na zredukowanie kosztów produkcji.

Kolejna grupa to opakowania metalowe, które oferują 100% ochronę przed zanieczyszczeniami, wilgocią i tlenem. Jednocześnie cechują się podatnością na występowanie korozji oraz możliwością przenikania do żywności szkodliwych substancji. W związku z tym, przegrywają z opakowaniami z tworzyw sztucznych. Każdy kraj rozwijający gospodarkę wykorzystuje opakowania z tworzyw sztucznych. Jednak to w jakiej ilości będą występować na naszej ziemi, zależy nie tylko od polityki państwa, ale przede wszystkim od świadomości społecznej.