Zmrożone masło i jarzyny, zbyt szybko popsuta kiełbasa – takich przygód możemy ustrzec się. Wystarczy zaplanować należyte położenie produktów w chłodziarce. Prawidłowy układ artykułów zgodny z zasadami to najodpowiedniejsze wyjście. Dzięki niemu zapewnimy produktom świeżość i smak przez dłuższy okres, a zarazem unikniemy marnowania jedzenia powodowanego nieodpowiednim składowaniem.
We właściwie zagospodarowanej schładzarce istnieje określona hierarchia. Jest tak, gdyż w środku lodówki najczęściej zachodzą pewne różnice temperatur. Najwyższa półka jest najcieplejszym miejscem, dlatego powinna być zarezerwowana dla towarów o długiej trwałości, np. żywności składowanej w słoikach. Na górze lodówki warto umieścić dżemy bądź jarzyny zamknięte w hermetycznych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półeczkach nadaje się też doskonale do składowania ciast takich, jak choćby serniki, które wymagają schładzania, ale nie bardzo niskich temperatur.

Źródło: http://www.flickr.com
Poniżej, na centralnych półkach możemy przechowywać jedzenie o mniejszej trwałości. To świetne miejsce na potrawy, które planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Można ulokować tu również wyroby takie jak nabiał (jogurt), które potrzebują przechowywania w temperaturze niższej aniżeli 5°C. Najzimniejsze miejsce, a więc niskie półeczki, winniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najszybciej. Tu warto umieścić mięso, ryby oraz wędliny, a także pokrojone owoce czy warzywa jak też artykuły w otwartych już opakowaniach. Świetnym pomysłem jest również umieszczenie tutaj rzeczy, po które sięgamy często. Dzięki temu, że znajdować się będą w bez trudu przystępnym punkcie, ograniczymy czas, w którym będą otwierane drzwi schładzarki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej chłodziarki.
Istnieje bonus dla osób, które potrzebują dodatkowych materiałów – zobacz informacje (https://izoplanpur.pl/) tutaj! Dotyczy on omawianego w tym tekście problemu.
Jeżeli jednakże schładzarka ulegnie awarii, starczy wystukać w wyszukiwarkę wyrażenie: naprawa urządzeń chłodniczych Warszawa. Więcej o serwisie chłodziarek.
Komory a także szuflady znajdujące się na samym dole chłodziarki określone są na świeże jarzyny, takie jak sałata i np. cytrusy. Najnowocześniejsze modele chłodziarek mogą dysponować odrębną regulacją temperatury w szufladach. Dobierana niezależnie od reszty chłodziarki temperatura umożliwia doskonale dopasować warunki w komorach do towarów w nich przechowywanych. Można dzięki temu na przykład prędko schłodzić napoje, albo wino.