Od wieków ludzie starają się robić zapasy pożywienia, a to wiąże się z należytym jej zakonserwowaniem.
Konserwacja żywności to różne metody, które posiadają na celu zachowanie i utrzymanie pożywienia w niezmienionym stanie przez zabezpieczenie jej przed niepomyślnym wpływem czynników zewnętrznych.
Suszenie to jeden z najstarszych podejść utrwalania pożywienia. Dawniej suszenie odbywało się na słońcu i wietrze, aktualnie odbywa się to w suszarkach różnego gatunku, gdzie suszy się owoce, jarzyny, grzyby, mleko, jaja. Pasteryzacja to technologia konserwacji przy pomocy dobrze dobranego podgrzewania artykułów spożywczych w taki sposób, by zniszczyć, albo zahamować pomnożenie drobnoustrojów. Ów sposób konserwacji pozostawia smaki i zalety pożywne zawarte w wyrobie. Schładzanie i zamrażanie produktów to najbardziej lubiany sposób na konserwację.
Najpopularniejszym narzędziem służącym do tego sposobu konserwacji jest lodówka i zamrażalnik, znajdujące się dzisiaj w każdym domu. Wędzenie jest sposobem konserwacji mięsa i wyrobów mięsnych, ryb, serów za pomocą dymu. W wyniku owego postępowania towary żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i kolor powierzchni.

Źródło: http://www.flickr.com
Najnowsze osiągnięcia techniki pozwalają na stosowanie konserwacji za pomocą promieniowania, albo ultradźwięków. Jest możliwość również usuwać z produktów składniki sprzyjające rozwojowi bakterii. Zazwyczaj aplikuje się procedury łączone, czyli konserwuje się pożywienie na parę sposobów jednocześnie.
Do żywności częstokroć są dołączane syntetyczne konserwanty, jakie niezwykle wydłużają przydatność żywności do konsumpcji. Niestety, dużo z konserwantów jest w stanie być szkodliwych.