To niewątpliwie jedne z najważniejszych i największych roślin alimentacyjnych na świecie. Niestety współcześnie czyha na nie cały szereg różnych niebezpieczeństw.
Niesprzyjające warunki klimatyczne, pasożyty, choroby grzybowe – wyliczać można bez końca.

Źródło: Adidas

Źródło: http://www.flickr.com
Pojawia się zatem pytanie: jak rolnicy mogą ochronić przed nimi swe uprawy? Fumigacja zboża wystarczy, żeby skutecznie rozwiązać problem pasożytów, takich jak dla przykładu: drutowce, rolnice szkółkówki, muchówki leniowate, mszyce, miniarki, pryszczarek zbożowiec, mucha szwedzka, skrzypionki, itp. moja strona Czym jest przywołana metoda? To, najprościej rzecz ujmując zwalczanie owadów za pomocą dymu, pary albo gazu, czyli tzw. fumigantów. Do niedawna powszechnie stosowanym środkiem był bromek metylu. Aktualnie jedynym fumigantem jaki został dopuszczony do użytku jest fosfina, nieorganiczny związek chemiczny, który w swej „czystej” postaci jest bezbarwny i pozbawiony zapachu. Dobrze byłoby zauważyć, że fumigacja zboża stanowi niezmiernie złożony, a także szczególnie niebezpieczny proces. Dlatego wymaga zachowania ostrożności. Pracownicy przeprowadzający zabieg gazowania muszą mieć na sobie odpowiednie maski przeciwgazowe z pochłaniaczami. Istotne jest również prawidłowe uszczelnienie obiektu który ma zostać poddany fumigacji. Zobacz również: http://ratmar.com/reak–>
Zazwyczaj, w tym celu wykorzystuje się folię fumigacyjną. Nim rozpoczniemy jakąkolwiek pracę należy wyznaczyć strefy bezpieczeństwa i ustawić znaki ostrzegawcze.